Schengen Vizesiyle İlgili İhmal Edilmemesi Gerekenler

Romalılar!

Schengen turist vizesi başvurum ve itirazımla ilgili süreci 'Bir Bürokrası Sporu Olarak Vize Almak' yazımda belirtmiştim. Ancak henüz başvuru yapmadan seyahatinizle ilgili belirlemeniz gereken bazı temel ayrımlar var ve vizenin değerlendirme sürecini etkileyebilecek nitelikte..


Bu yazıyı vize başvurusundan önce halletmeniz gereken single-entry multiple-entry ayrımına ve vizenizde yazan süre ile ilgili kafa karıştırıcı olabilen birkaç noktayı açığa kavuşturmak için yazıyorum.

1. Schengen- AB ayrımı yapmak. Avrupa Birliği ülkesi olması bir ülkenin Schengen Alanı'na dahil olacağı anlamına gelmiyor. Biri politik bir oluşum diğeri ise serbest dolaşımın belirlendiği bir düzenleme.  Aynı şekilde Norveç, İsviçre gibi AB üyesi olmayıp Schengen vizesiyle girebileceğiniz ülkeler olduğu gibi AB üyesi olup Schengen'e geçmeyen ve ayrı vize almanızı gerektiren ülkeler de var.(Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs.)


Monako, San Marino, Vatikan, Schengen Alanı'nda değiller ancak sınırlarını bu alana açmış durumdalar. İzlanda Schengen Alanı'ndan yakın zamanda ayrılmış. Azur, Madeira ve Kanarya Adaları, Avrupa'da yer almayıp, Schengen vizesiyle girebileceğiniz asortik ülkeler. 

Özetle, coğrafya bilgilerinize körü körüne güvenmeden, bu listeden herhangi bir ülkeye gidecekseniz, Schengen vizesini patlatmanız gerekiyor: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. 

2. Ziyaret edeceğiniz ülkenin turisti olabilmek için, sizi bir yol ayrımı daha bekliyor. AB refahına tebelleş olmaya mı çalışıyorsunuz yoksa mazbut bir turist misiniz? Yani single entry (tek giriş) ve multiple entry (çoklu giriş) ayrımı.


Bu konuda şöyle bir yanlış anlaşılma var, ülke özelinde düşünülmesi. Burada entry denen girişin muhattabı Schengen Alanı'nın tamamı. Single-entry vize almanız demek, coğrafi olarak değil zaman olarak dar bir pencereniz olduğu anlamına geliyor. Size Schengen alanında kalmanız için tanınan gün sayısı (özellikle gün sayısı, tarih aralığı değil) dahilinde, Norveç'ten girip Yunanistan'dan çıkabilir,Avrupa'da zigzaglar çizebilirsiniz ve kriminal işlere bulaşmadıysanız kimse seyahatinizin meşruiyetini sorgulayamaz. 


Ancak dikkat, single entry kisvesi altında aldığınız vizeyle, size ayrılan zamanın sonuna geldiyseniz (ilk seyahatiniz kaç günse, genelde o kadarlık verirler, sonraki vize başvurularında yumuşarlar) ne ala. Ülkenize dönersiniz, Schengen Alanı'ndan çıkmış olursunuz, konu çift taraflı kapanır. 


Ama, diyelim 5 gün Schengen Alanı'nda kalma hakkınız var, ikinci gün Schengen Alanı'ndan ayrıldınız, ne bileyim İngiltere'ye gittiniz, Rusya'ya gittiniz, ya da acil iş çıktı Türkiye'ye döndünüz ve sonra yukarıda saydığım listedeki ülkelerden birine geri dönüp kalan 3 gününüzü kullanmaya karar verdiniz. İşte o olmuyor. Single entry, multiple entry'ye kıyasla kesintisiz ve tek seferde. Bu nedenle turistik vizede ve kısa süreli seyahatlerde daha çok tercih ediliyor. 


Multiple entry ise Schengen Alanı'nına her ülkeye dingonun ahırı gibi girip çıkabileceğiniz, arada minik molalar verip birer drink alabileceğiniz daha bohem bir seçenek. Haliyle daha zor veriliyor ve multiple almadan önce sanırım biraz pişmenizi istiyorlar.


Benim başvurum single entry idi. Yani Norveç'ten girip, İsveç'e uzanacağım ancak İsveç'ten İstanbul'a döndüğüm anda yeniden Schengen Alanı'na ayak basmak için sıfırdan vizeye ihtiyaç duyacağım ilk versiyon. Bu süreyi aşıp yasa dışı göçmen konumuna düşerseniz ve sonraki vize başvurunuzu unutabilir, mutlu bir mülteci olarak kanundan hayatınızın geri kalanında kanundan kaçmak zorunda kalabilirsiniz. Bana tam 5 günlük seyahat için 5 gün verdiler ve olur da şaşkaza uçağı kaçırırım, seyahati ötelerim diye gezi için sunduğum 20 Haziran'dan 10 Temmuz'a dek, Schengen Alanı'nda 5 gün geçirmek üzere 1 aylık bir aralık tanıdılar. Bu kısma dikkat etmemi yaklaşık 3 kere de tekrarladılar. 


3. Diyelim ki Schengen ziyaretiniz tek ülkede değil, benimki gibi birden fazla ülkeyi kapsıyor. Bunun için vize 'ilk gireceğin ülkeden alınır' efsanesi geçerli değil. Norveç'ten Schengen vizesi almak için başvururken, 5 günlük seyahatin en az 3 günü Norveç'te kalmam gerekiyor. Diyelim en son ziyaret edeceğim üçüncü bir ülke var, onda en uzun süre kalıyorsam ondan almam gerekiyormuş, ya da seyahat suresi cift sayiysa yarı yarıya olması. Ben garantiye alıp giriş yapacağım ülkede daha uzun kaldığımı gösterir şekilde rezervasyonlarımı değiştirdim.


İlk vize tedbiriyle kalkışmadığım ancak şimdi düşündüğümde çekici gelen bir başka opsiyon, 4 günlük seyahate fazladan 2 gün daha rez. gösterip (vize çıkana kadar sadece rezervasyonla iş yaptım, hiçbiri satın alınmamıştı), oraya kadar gitmişken gezi planına süpriz noktalar eklemek. Bu kayıt dışı öneriyi dallandırıp budaklandırmak için Ryanair, Wizzair, Easyjet gibi seçenekleri değerlendirmek isteyebilirsiniz..


Bu yazı vize almadan önce netleştirmeniz gereken noktalarla ilgili idi. Schengen-AB ayrımına dikkat ediyoruz. Turistsek, kısa süreliyse edebimizle kanelbullar yiyip döneceksek single entry, daha geniş çaplı ve Schengen Alanı'ndan ayrılıp geri döneceğiniz uzun soluklu seyahatler için multiple. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Öğrenci Kartı Hezeyanı (ISIC Card)

Japonya 07: Kimono, Takogawa ve isimsiz Japon dizisi